Les joguines són eines d’aprenentatge que desenvolupen habilitats i qualitats diferents. Tant les xiquetes com els xiquets, necessiten desenvolupar l’esforç, l’empatia, la valentia, la tendresa… i moltes altres capacitats que necessiten en la seua vida. Per això, és important que tinguen accés a joguines que desenvolupen totes elles sense discriminació per sexe.

Els adults tenim com a tasca proporcionar tota la varietat possible de joguines als xiquets i les xiquetes, i això no significa que els i les hem de prohibir que juguen a certs jocs o en certes joguines, sinó que els i les hem de facilitar l’accés a totes elles independentment que hagen estat associades tradicionalment a un sexe o a l’altre. És bo i necessari que tots els xiquets i les xiquetes aprenguen a tindre cura, cuinar, construir, conduir, planxar… i per això han de jugar a interpretar aquests rols en joguines destinades a d’això.

Hem d’intentar que les joguines siguen diverses i que afavorisquen un desenvolupament més complet, així que hem de potenciar:
– Jocs que fomenten l’acció i l’activitat (no la violència)
– Jocs que fomenten l’esport
– Jocs que fomenten la tranquil·litat (no la passivitat)
– Jocs que fomenten la cura dels altres, la tendresa…
– Jocs que fomenten la creativitat i la imaginació
– Jocs que valoren el treball domèstic
– Jocs que afavorisquen l’autonomia personal
– Jocs que afavorisquen la relació amb els altres i la cooperació
– Jocs de tots els colors, formes i textures
– Jocs per a jugar a dins a casa i jocs per a jugar a fora el carrer, als parcs…

Un altre punt al voltant del qual cal reflexionar són els estereotips. Som els adults els qui hem de trencar els estereotips establerts i fer que les nostres filles i els nostres fills juguen lliures d’estereotips. Els xiquets i les xiquetes desenvolupen valors i aptituds a través del joc, per tant, és evident que a partir del joc fan la seua construcció mental i social, i que aquest pot actuar com a mitjà per transmetre valors i patrons de respecte i igualtat.

En aquest sentit, els adults tenim un paper fonamental a l’hora de triar, suggerir o oferir joguines que transmeten valors positius i trenquen amb els estereotips de gènere. Per aquesta raó, hem d’educar amb joguets igualitaris, no hi ha joguets de xiquetes i joguets de xiquets, els joguets són per a totes i tots sense cap tipus de discriminació.

També és molt important saber perquè els xiquets i les xiquetes ens demanen certes joguines, què els o les ha portat a demanar-nos aquesta joguina en concret, ja que sovint estan molt influenciats i influenciades pels mitjans de comunicació i per la pressió social (el que tenen o volen els amics i les amigues de la classe). És interessant poder parlar amb ells/es de tot això, analitzar conjuntament els anuncis i animar-los/les a escollir les joguines que més els agraden i no aquelles que vol tothom.

Escollir, no consumir. Tenir en compte que el mercat de les joguines és un mercat de consum com tots els altres. Existeixen moltes més joguines de les que ixen a la TV o als catàlegs. Podem intentar buscar altres tendes que tinguen més oferta que les habituals per a trobar altres tipus de joguines que poden despertar el seu interès. Inclús convertir objectes que puguem trobar per casa en jocs o joguines. I com no, consumir joguines o productes de proximitat, al xicotet comerç.

I per últim, no oblides que el que realment volen és jugar… amb tu!!